Facebook Instagram Pinterest
Adventures / Columns Nederlands / Nederlands / Tiny House

Tornado vol ideeën

De wind is ijzig en koud, de luchten hangen dreigend en donker boven het gezellige mini dorpje. De winter lijkt weer terug van weggeweest en het is een wonder dat ik in de auto terecht ben gekomen, voor een twee uur lange rit naar Kleinhuizen, vanwege mijn dwang die me aan huis gebonden hield en me niet wou laten gaan. De kriebels waren te hoog.  Wat zou ik hier aantreffen? Welke mensen zouden zich nu weer schuilhouden in de kleine huisjes?

                Het gras is hoog, paadjes van houtsnippers leiden  naar elk individueel huisje. In het eerste huisje staat vlak naast de ingang woont een gezin van vier. Iets breder dan de standaard tiny house met een knus en ruimtelijk interieur, zelfs met de keuze voor donker materiaal. De bewoners van het volgende huisje zijn niet thuis. Waardoor we geen andere keus hebben dan gluren door de ramen voor een blik op hun inrichting. Als we elk raam hebben gehad vervolgen we onze weg naar het volgende huis, dat ook de nieuwste blijkt te zijn. Door de wachtrij die zich gevormd heeft,  besluiten we dit huisje te bewaren voor later en door te gaan naar het volgende. Een huis van licht hout en witte kozijnen. Binnen woont een meisje wie, net als ik van plan ben, samen met haar vader haar huisje zelf heeft gebouwd. De indeling is anders dan ik tot nu toe ben gewend. Onder het zoldertje met haar bed, wat je ziet bij veel tiny huizen, is de keuken, kast en ook de badkamer verticaal ingedeeld, in plaats dat de badkamer zoals bij de meeste huisjes horizontaal is aangelegd. Het voelt open en ruimtelijk en overal staan of hangen planten en met kleine schatten er door tussen verspreid. De wil om te beginnen aan mijn eigen huisje brandt in mijn binnenste en ik kan niet wachten tot de tijd daar is.

                Het volgende huisje is zwart met lichthouten kozijnen om grote ramen. Bij het zitgedeelte is een tropisch behang achter de bank geplakt in dezelfde kleuren als de kussens van die bank. De palletkachel  staat centraal in de kamer vlak naast de trap, die ook hier naar een slaapgedeelte leidt, dat boven de keuken en badkamer hangt. De badkamer is zo als gewoonlijk horizontaal aan het einde van het huisje geplaatst.  Een kat komt met slaperige ogen naar beneden gelopen en ronkt voor aandacht naar wie er maar een aai wil geven. Buiten groeit de rij met wachtenden die dolgraag naar binnen willen. De zon schijnt en mijn sokken zijn nog droog wanneer ik mijn schoenen weer aan doe.

                We lopen naar het mooiste plekje van het terrein waar je appels kunt plukken vanaf het terras  uit de mooie oude appelboom en tegelijkertijd kan genieten van het uitzicht op het water.  Het is een stel dat in dit huisje woont en willen dolgraag met veel passie en kennis vertellen over hun ervaringen met het bouwen van hun huisje. Ze zitten nog in de afwerkfase, maar nu al is het knus.

Wanneer we weer naar buiten gaan, zijn we heel wat wijzer en heel wat tips rijker, maar hangt er weer een donkergrijze wolk dreigend boven ons. waar nu een donkergrijze wolk dreigend boven ons hangt. Maar mijn hoofd word steeds maar lichter van alle positiviteit die hier overal te vinden is. Met voorbedachte rade zetten we onze schoenen onder het afgedekte gedeelte van het terras voordat we naar binnenstappen en niet veel later barst een hagelbui los. Het huisje is groter en breder dan wat we tot nu toe zijn tegengekomen. Het is een minimalistisch en ruim ontwerp met veel wit, dat perfect lijkt te passen bij het stel dat er woont.

Het is al half vier en we hebben nog een half uur om het huisje dat we daarnet nog overgeslagen hebben te bekijken. We moeten nog steeds even wachten op de stoep, aangezien het maximale aantal gasten binnen zitten. Maar de zon schijnt weer en we raken in gesprek met een andere bezoeker die ook aan het wachten is om binnen te kunnen kijken. Net als ik is hij hier voor informatie en inspiratie voor  zijn eigen huis dat hij wil laten bouwen voor zijn vrouw en zichzelf. En ook hij is net zo enthousiast als de bewoners vandaag zijn geweest.

Het wachten duurt niet lang, voor we het weten zijn de eerste gasten zich naar buiten aan het wurmen zodat de kat niet kan ontsnappen en wij naar binnen kunnen. Het is het nieuwste huisje in het veld en zelfs de kat moet nog even wennen aan zijn of haar nieuwe omgeving. Het is weer een enthousiast stel en ondanks dat ze het huis hebben laten bouwen kunnen ze ons alles wat we maar willen weten vertellen. Het is licht en ruim binnen , maar zoals ze zelf vertellen ontbreekt het een en ander nog. De palletkachel moet nog worden geplaatst en de Ikea klipbank nog vervangen door een op maat gemaakte bank met opslagruimte . De tijd lijkt net zo snel te gegaan voor hun als voor ons, want de reactie is verbaasd als ze erachter komen dat het al vier uur is en wij hun laatste gasten zijn.

                Terug in de auto suizen een tornado van ideeën en plannen door mijn hoofd. De negatieve spiraal waarin ik deze dag mee begon lijkt plaats te hebben gemaakt met enthousiasme om te beginnen. Gelukkig is mijn trailer al besteld en is de eerste stap gemaakt.

1 Comment

 1. lieverd

  wat een prachtige zoektocht en wat heerlijk dat je daar zoveel plezier en licht van krijgt
  keep going

  en ik hoop je te zien komende familiie weekend,
  je bent er toch wel he
  en dan wil ik echt graag even een gesprekje met je
  ik ben zelf heel veel bezig met High Sensitivy Person zorg
  en moet dan ook zo aan jou denken
  heb jij je daar wel eens in verdiept
  wil graag met je uitwisselen…
  liefs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *