Facebook Instagram Pinterest
Adventures / Columns Nederlands / Nederlands / Tiny House

Een dorp van kleine huisjes

De lucht hangt donker grijs dreigend boven ons wanneer we richting Alkmaar rijden. Zoals gewoonlijk vliegen de motten steeds onrustiger heen en weer in mijn buik naar mate we dichter bij de plaats van bestemming komen. Ik weet niet precies wat ik moet verwachten van de open dag en dan vooral hoeveel mensen er zullen komen en wat voor soort mensen. En wat voor soort mensen zouden er wonen. Kabouters om een mini huisjes te matchen?

Het blijkt druk te zijn, auto’s staan rijen dik geparkeerd langs het weggetje richting het dorp waar de open dag plaatsvindt. Voor onze auto vinden we nog een plekje in het gras, waar we uitstappen en het pad omlijnt met auto’s volgen. Al snel zijn vijf kleine huisjes zichtbaar, een mismatch van vormen, netjes naast elkaar. Een klein paadje van houtsnippers leidt langs elke van de vijf huisjes.

                Waar begin je, gewoon bij het eerste huisje. De deur staat wagenwijd open, waardoor het binnen net zo koud is als buiten. Er staat niet veel in. Een kleine keuken, een plateau met kussens, een pellet kacheltje en een bureautje. De rest is afgescheiden met dezelfde houten wand die de muren bekleed, daarachter is de slaapkamer of eerlijk gezegd een ingebouwd bed met een open kast en een badkamer van een bij een meter. De jongen die er woont is bereid al onze vragen te beantwoorden voordat we het volgende huisje binnenstappen.

Dat huisje is heerlijk warm, de pellet kachel  gloeit nog en de deur wordt telkens wanneer nieuwe mensen op hun sokken binnenkomen dichtgedaan. De inrichting is meer naar mijn smaak. Het voelt ruimer en lichter. Het bed staat op een klein zoldertje boven de keuken, een normale keuken van normale afmetingen. Er is een zithoek bij de kachel en achterin zit een ruimere badkamer als daarnet.

                Huisje nummer drie is nog ruimer en zonder bovenverdieping. Een badkamer die je qua maat ook kan vinden in een klein appartement. De muren zijn nog niet helemaal afgewerkt en een aantal plafondlampen missen nog. Aan het eind van haar huisje is een grote bedstee gemaakt waar ze slaapt en als enige heeft ze geen pellet kachel.

                Huisje nummer vier en ook het laatste huisje dat open is om binnen te stappen, is voor een gezin van drie. Ze zijn niet bang geweest voor kleur. Achter de open keuken is een donkergroene wand, in het woongedeelte is de muur beschilderd met bergachtige vormen in groen en blauw. De slaapkamers zijn boven op een kleine zolder, groter dan die van hun buurvrouw, en hebben mini deuren voor een beetje privacy.

Elk van de bewoners vertelt  vol trots over hun leven in hun Tiny huis en hoe ze het hebben voor elkaar gekregen. Ook over de technische zaken zoals het water dat ze opvangen als het regent en de stroom die van de zonnestralen is gemaakt. Hoe doe je dat nou, als het even niet regent en de zon niet schijnt. Het antwoord is zuinig.

Ik voel me positief en in mijn hoofd vormt het beeld van mijn Tiny huis of hoe hij eruit zou gaan zien. De zon is inmiddels achter de wolken vandaag gekomen. Misschien een teken? In ieder geval is het bouwen is het probleem nog niet, mijn vader is handig en ikzelf kan ook heus wel wat, maar een plekje hoe vind je die?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *